Uporabna dozvola – zašto je važno posjedovati je?

Uporabna dozvola i posljedice posjedovanja nekretnine bez nje

Svi vlasnici nekretnina bez uporabne dozvole posjeduju ih – nelegalno

 Tijekom 70ih i 80ih godina prošlog stoljeća Split je doživio pravu građevinsku renesansu – upravo je u to doba izgrađen najveći broj stambenih zgrada. Birokracija nije stajala na putu građevinarima jer je bila potrebna samo građevinska dozvola za upis i legalizaciju u zemljišnik, ali ne i uporabna dozvola.

U Hrvatskoj je 90 posto kuća i gospodarskih zgrada nelegalno zbog izmjena i dopuna Zakona o prostornom uređenju i gradnji, građevine bez zabilježbe u vlasničkom listu da je u trenutku uknjižbe priložena uporabna dozvola smatra se nezakonitom.

Uporabna dozvola - što zakonski znači njeno posjedovanje?Bez uporabne dozvole u vlasničkom listu, zgrada ili kuća ne mogu se prodavati niti mijenjati vlasnika te banka ne može, pri podizanju stambenog kredita, upisati hipoteku na nju.

Ukoliko ste vlasnik nekretnine i slijedili ste praksu o neupisivanju posjedovanja uporabne dozvole u vlasnički list, našli ste se u velikim problemima – Vaša građevina, prema izmjenama i dopunama Zakona o prostornom uređenju, nije legalna te je ne možete prodavati. Brojni stručnjaci toga područja strahuju kako bi trenutna situacija mogla dovesti do paralize tržišta.

Uz vlasnike građevina i agenata za nekretnine, i javni bilježnici su se našli u nevoljama jer nisu u mogućnosti solemnizirati ugovore o kreditima ili ovjeravati kupoprodajne ugovore obzirom da je za navedeno potreban vlasnički list sa točno navedenom informacijom da je za nekretninu koja se prodaje priložena uporabna dozvola.

Uz sve gore navedene, i državni proračun osjetit će štetu.

Iako se donošenjem Zakona o prostornom uređenju i gradnji iz 2007. godine stalo na kraj nelegalnoj gradnji te se stoga danas sve građevine bez uporabne dozvole smatra nelegalnima, pitanje je da li su institucije, želeći stati na kraj „divljoj“ gradnji, računale kako bi posljedice donošenja takvog zakona uzrokovale veliku zbrku i pomutnju na tržištu nekretnina.

Iz Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva smatraju kako neće doći do značajnih potresa na tržištu prodaje nekretnina, navodeći kako za promet nekretnina, prema važećim zakonima, nije potrebna zabilježba u zemljišnoj knjizi da je za nekretninu priložena uporabna dozvola jer je zabranjen promet i provedba prava vlasništva nezakonite nekretnine ili zemljišta na kojemu je izgrađena.

Kako cijeli slučaj uporabne dozvole ostavlja brojne upitnike nad glavama vlasnika trenutno nelegalnih građevina, osobama kojima je posao prodaja upravo tih nekretnina i onima koji se brinu da to sve prođe po slovu zakona, Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva predložilo je sastanak sa Ministarstvom pravosuđa kako bi se dali točni i zakonski valjani odgovori na sve nedoumice koje uporabna dozvola te njeno neposjedovanje sa sobom nosi.

Be the first to comment

Leave a Reply