Uređenje apartmana za iznajmljivanje

uređenje apartmana za iznajmljivanje

Postoje određeni uvjeti za uređenje apartmana za iznajmljivanje koji moraju biti ispunjeni kako bi iznajmljivanje moglo biti moguće. Sljedeće navedeno u tekstu su minimalni uvjeti za uređenje apartmana za iznajmljivanje.

Sigurnost gostiju: Objekt mora biti siguran i funkcionalan, odnosno mora služiti svrsi, a okoliš i vanjski izgled moraju biti uređeni. Uređenje, oprema i uređaji u apartmanu moraju biti u dobrom stanju, neoštećeni i stalno moraju biti u funkcionalnom stanju. Rublje, posuđe i ostali predmeti koji su u direktnom doticaju s gostima kada se ne koriste moraju biti zaštićeni od prašine i ostalih kontaminacija. U apartmanu uvijek moraju biti dostupna sredstva za prvu pomoć.

Apartman mora imati ulaz, horizontalne i vertikalne hodnike te prostorije, hodnici i ulaz moraju biti dovoljno široki i visoki da bi gosti mogli nesmetano, sigurno i udobno kretati.

Instalacije:

Vrlo važan dio za uređenje apartmana za iznajmljivanje su instalacije. objekt mora imati:

1. tekuću hladnu i toplu vodu s odvodnjom (osobna higijena gosta, priprema i usluživanje hrane, pića i napitaka, pranje rublja, čišćenje)

2. električnu energiju s osvjetljenjem koje osigurava dobru vidljivost u svim prostorijama

3. grijanje najmanje 20 °C u svim prostorijama u kojima borave gosti, osim u objektu u kojem se usluge pružaju ljeti

4. prirodno ili umjetno prozračivanje svih prostorija

5. javnu telefonsku mrežu, a kada zbog objektivnih uvjeta nije osigurana mogućnost korištenja telefonske mreže, iznajmljivač mora omogućiti upotrebu mobilnog telefona.

Apartman ako poslužuje hranu i piće mora imati i adekvatne prostorije za odvijanje tih radnji (pripremanje i konzumiranje hrane i pića).

Postoje i neki minimalni uvjeti koji se odnose na same sobe s krevetima u kojima borave gosti. Tako određene vrste soba moraju imati ispunjene sljedeće stavke:

1. jednokrevetna soba – jedan krevet (jedna osoba), širine do 120 cm,

2. dvokrevetna soba – dva kreveta (dva kreveta za po jednu osobu ili jedan krevet za dvije osobe),

3. trokrevetna soba – tri kreveta, ako je površina sobe za dvokrevetnu sobu veća za 3 m²,

4. apartman – najviše četiri osobe na pomoćnim i/ ili fiksnim krevetima u postojećem objektu.

– U jednokrevetnoj i dvokrevetnoj sobi može se namjestiti pomoćni krevet, ako je površina sobe veća za 3 m².

– U prostoriji za boravak apartmana i kuće za odmor mogu biti dva pomoćna kreveta ako ih nema u sobama.

– Pomoćni krevet namješta se na zahtjev gosta (trosjed, dvosjed, fotelja i sl.). Uz njega se ne moraju nalaziti propisani elementi: noćni ormarić ili polica, noćna svjetiljka, tepih uz krevet i mogućnost gašenja i paljenja glavnog osvjetljenja iz kreveta.