Uporabna dozvola

Što je uporabna dozvola?

Uporabna dozvola je formalna potvrda da je vaš objekt legalno, odnosno zakonito izgrađen te da ga možete koristiti.

Uporabnu dozvolu je potrebno napraviti prije samog korištenja građevine, stavljanja u pogon, i dobivanja riješenja za obavljanje djelatnosti prema posebnom zakonu te nakon izgrađene tj. rekonstruirane građevine.

Ako je vaš objekt izgrađen poslije 15. veljače 1968. i nemate nikakvu građevinski dozvolu niti bilo koji akt koji potvrđuje zakonsku izgradnju trebate predati zahtjev za uporabnu dozvolu. Ukoliko niste sigurni jel vam uporabna dozvola treba kliknite ovdje i naći ćete potrebne informacije.

Ukoliko vam je potrebna uporabna dozvola morate znati da se dijeli u dvije kategorije a to su zgrade do 400m² (600m² za poljoprivredne objekte) te za objetke veće od  400m² (odnosno iznad 600m² za poljoprivredne).  Više o kategorijama možete saznati ovdje.

Kako bi nadležno tijelo prihvatilo vaš zahtjev za uporabnu dozvolu neke od osnovnih uvjeta koje morate ispuniti su da je priložena propisana dokumentacija (ovdje) te da je građevina izgrađena u skladu s građevinskom dozvolom, u pogledu ispunjava temeljni zahtjev za građevinu, lokacijske uvjete i drugih uvjeta određenih građevinskom dozvolom. Također građevina mora biti priključena na prometnu površinu i druge građevine i uređaje komunalne ili druge infrastrukture određene građevinskom dozvolom. I zadnje da su privremene građevine izgrađene u okviru pripremnih radova, oprema gradilišta, neutrošeni građevinski i drugi materijal, otpad i sl. uklonjeni, a zemljište na području gradilišta i na prilazu gradilišta dovedeno u uredno stanje. Sve što je potrebno za zahtjev pogledajte ovdje