Uporabna dozvola za kuću

uporabna dozvola za obiteljsku kuću

Useliti u novoizgrađenu kuću bez uporabne dozvole? Važeći Zakon o gradnji će u tome će vas spriječiti.

Nestrpljivo čekate useljenje pod novi krov, no jedan od dokumenata koji je nužno ishoditi prije samog useljenja jest uporabna dozvola za kuću.

Adresa na koju se morate uputiti kako biste uputili zahtjev za izdavanje uporabne dozvole je Ured državne uprave u županiji ili Gradu Zagrebu nadležnom za poslove graditeljstva.

Kako biste bili sigurni da je dokumentacija za izdavanje uporabne dozvole kompletirana, ista treba sadržavati oznaku, poslovni broj građevinske dozvole i datum njezinog izdavanja, naziv i vrstu građevine, podatke o investitoru, izvođaču radova, nadzornom inžinjeru i mjestu gradnje.

30 dana je rok za izdavanje uporabne dozvole koji počinju teći od dana izvršenog tehničkog pregleda građevine, ukoliko je ista izgrađena Uporabna dozvola za kućuskladno sa izdanom građevinskom dozvolom i tehničkim propisima za određenu vrstu građevine.

Koji je razlog posjedovanja uporabne dozvole za kuću? Njome nadležni ured državne uprave za poslove graditeljstva, putem svoga tehničkog povjerenstva, provjerava da li su dobro obavili posao prilikom izdavanja građevinske dozvole za izgradnju kuće.

Prema prijedlogu novog Zakona o građenju, više neće biti potrebno izdavanje građevinske i uporabne dozvole za obiteljske kuće. No, do njegovog izglasavanja i stupanja na snagu, vlasnici novoizgrađene kuće ne mogu useliti u nju bez posjedovanja uporabne dozvole.

Kada se u obzir uzme činjenica da većina objekata u Hrvatskoj ne posjeduje uporabnu dozvolu, jasni su brojni upitnici nad glavama građana koji isto tako pod upitnikom drže svrhovitost same uporabne dozvole.

Be the first to comment

Leave a Reply