SVJETSKI DAN SIGURNOSTI I ZAŠTITE NA RADU

svjetski dan zaštite na radu

28. travnja se obilježava kao Svjetski dan sigurnosti i zaštite na radu, kako je odredila Međunarodna organizacija.

U svrhu poticanja prevencija bolesti i ozljeda na radu, obilježava se Svjetski dan sigurnosti i zaštite na radu u sklopu globalne prevencije. Tema ovogodišnje proslave sigurnosti i zaštite na radu je sigurnost i zdravlje u upotrebi kemikalija na radu.  Osim što se obilježava svjetski dan sigurnosti i zaštite na radu, svjetski sindikalni pokret obilježava i Dan sjećanja na umrle i ozlijeđene radnike. Njima se također tog dana odaje počast te žrtvama profesionalnih bolesti.

Posljedice ozljeda na radu

Na poslu se godišnje dogodi 317 milijuna nesreća, od toga 6300 ljudi dnevno umre od posljedica ozljeda zadobivenih na poslu, tako govore podavi Međunarodne organizacije rada. Ovi podaci su potakli potpisivanje Seulske deklaracije o sigurnosti i zaštiti na radu, prema kojoj pravo na sigurno i zdravo radno okruženje treba biti osnovno ljudsko pravo. Deklaracija je potpisana u lipnju 2008. godine.

Europska kampanja

Europska agencija za sigurnost i zdravlje zalaže se za sprječavanje rizika i poboljšanje uvjeta rada u Europi, koja poduzima niz aktivnosti kako bi Europa postala sigurnije, zdravije i produktivnije mjesto za rad. Stres je u Europi, uz psihosocijalne rizike, uzrok za više od polovicu izgubljenih radnih dana. Zato je 2014/2015 godine organizirana kampanja s temom upravljanja stresom u cilju zdravih radnika. Kampanjom se radnicima i poslodavcima pruža potpora i smjernica upravljanja stresom u radu.

Novi zakon o zaštiti na radu

Trenutno je u saborskoj proceduri Hrvatske donošenje novog zakona o zaštiti na radu koji je usklađen s Europskom unijom i njenim propisima te sa sudom Europske unije. Osim što je glavni cilj smanjiti broj ozljeda na radu i profesionalnih bolesti, po prvi puta sadrži i mjere zaštite radnika od psihosocijalnih i psihofizioloških nasigurnost i zaštita na radupora na radu (stres, mobing, monotoni poslovi, normirani rad i sl.). Poslodavac je obvezan provoditi prevenciju stresa na radu ili u vezi s radom te otkloniti mogućnost da se umanji radna učinkovitost radnika i pogorša njegovo zdravstveno stanje.

Sigurnost i zaštita na radu povezani su s ostvarivanjem dvaju socijalnih prava: pravo na zdravlje i pravo na rad. Visoki su standardi u novom zakonu o sigurnosti i zaštiti na radu, a o njihovim primjenama u praksi kao i mehanizam njihove učinkovite kontrole odgovorne institucije trebaju pojačano paziti.

Be the first to comment

Leave a Reply