Gubitak kuće ako nije legalizirana

radnje prije početka gradnje

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja zaduženo je za sve poslove vezane za legalizaciju objekata. Građevinama koje nisu u građene u skladu s prostornim planom prijeti rušenje, a ministarstvo napominje da se sada ruše i kuće koje nisu jedine za stanovanje. Dakle, moguć je gubitak kuće ako nije legalizirana.

Ovakav rigorozan postupak dovodi ljude u neugodne situacije poput ove o kojoj se požalila jedna od žrtvi ovakvog zakona: “Naša država navodno je socijalna, ali bacit će nas na cestu samo zato što je zakon pisan za bogate, za vlasnike vikendica i apartmana na moru”.

Krajnja sankcija za ne legalizirani objekt je rušenje, saznajemo iz Potrošačkog foruma. Također bi samu sankciju trebao učiniti i sam vlasnik, što dodatno ide na njegov trošak.

“Ne postupi li vlasnik nekretnine prema rješenju, izvršenje će se provesti prisilno, putem treće osobe, na odgovornost i trošak vlasnika nekretnine”, nadodaje Sandra Mak iz potrošačkog foruma. Nečije jedine nekretnine, odnosno nečiji dom, nije izuzet od rušenja.

 

U ministarstvu naglasuju da se rješenje o rušenju donosi nakon što se potvrdi da neka građevina nema svu potrebnu dokumentaciju za gradnju ili nadogradnju.

Iz ministarstva nadodaju da je moguće izbjeći sankciju rušenja građevine, a to ovisi o tome je li moguće naknadno regulirati njen status. Status se može regulirati samo ako je građevina građena u skladu s prostornim planom.

 

Navodno su građani koji su sada pokrenuli proces legalizacije u povoljnijem položaju od onih koji su gradili u skladu sa zakonom. Tako se objašnjava veliki broj neočekivanih zahtjeva za legalizacijom koje su građani pokrenuli, njih više od 800.000.

S druge strane veliki troškovi legalizacije, od čak par tisuća kuna, iznenadili su mnoge građane te nisu očekivali toliki trošak. U taj trošak najviše ulazi naknada za vodu i naknada za komunalni doprinos, naknada za sve protekle godine koje objekt nije bio legaliziran (onaj dio koji nije otišao u zastaru).

Be the first to comment

Leave a Reply