Građevinska dozvola za mobilne kuće

građevinska dozvola za mobilne kuće

Prema zakonu, građevinska dozvola za mobilne kuće nije potrebna. Mobilne kuće se mogu postaviti na bilo koje zemljište. naravno ako nije tuđe (privatno ili javno na kojem je zabranjeno). Zato je preporučljivo unaprijed se raspitati o tome kod nadležne lokalne uprave.

Gdje se može mobilna kuća smjestiti?

Mobilnu kuću možete smjestiti u autokampu, uz obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo (OPG), ali uz posebne uvjete. To najviše ovisi o tome što nadležne lokalne uprave dozvoljavaju na svom prostoru.

Preporučljivo je informirati se kod nadležnih tijela i u Ministarstvu graditeljstva o propisima koji se odnose na mobilne kuće s obzirom na to da se propisi i zakoni često mijenjanju.

Sklopivi montažni objekt (SMO)

SMO je mobilan montažni objekt koji možete povesti bilo gdje. Prevozi se kamionom i postavlja tj “iskrcava” autodizalicom i može se odmah koristiti. Samo par minuta nakon istovara kada se ploče kuće hidraulički otvore kuća se može “useliti”.

Za  SMO nisu potrebni priključci za vodu, kanalizaciju i struju. Fotonaponski moduli zaduženi su za proizvodnju električne energije, a solarni kolektori zagrijavaju vodu koja je smještena u rezervoaru od 150 litara. Ako je potrebno voda se zagrijava i fasadnim plinskim bojlerom. Kišnica se sakuplja s ravnog krova, grubo ju pročisti, filtrira preko pet slojeva te je voda spremna za pit.

Ekološki osviještena

Otpadne vode (tuškabina i slično) se spremaju u rezervoar od 40 litara i služe za ispiranje WC-a. otpadne vode iz WC-a se putem drobilice spremaju u polietilenski biološki uređaj na bazi aktivnog mulja. Oksidacija otpadnih vode i fekalija se odvija pomoću kompresora koji dodaje zrak i time pokreće pročišćavanje organskih tvari aerobnim mikroorganizmima.

Građevinska dozvola nije potrebna nego vam je samo potrebno zemljište koje možete kupiti, iznajmiti ili nešto treće, a vodu i struju ne plaćate. Najpraktičnije kod ove mobilne kućice je to što ju možete premjestiti gdje god želite i kada god želite.