Kako do energetskog certifikata i koja mu je cijena?

energetski certifikat

Ukoliko ste u procesu prodaje nekretnine, jedna od obaveznih stavki u ugovoru jest informacija o energetskom razredu kojem nekretnina pripada. On se dokazuje energetskim certifikatom, čija će vas cijena za stan, koštati 2.700 kuna. Ukoliko prodajete kuću, cijena će narasti i više od dvostruke te ćete na izradu certifikata čekati 2 tjedna.

Energetski certifikat – što sve sadrži?

Energetskim certifikatom  kupcu se omogućuje uvid u kvalitetu gradnje sa stajališta potrošnje energije. Njime se prvotno želi zaštiti kupac i podići kvaliteta gradnje.

Energetski certifikat sadrži površinu zgrade, njen energetski razred te rok do kojega vrijedi. Prema energetskom razredu vidi se koliko ona troši energije ili – štedi.

Ukoliko nova zgrada ne posjeduje energetski certifikat, ne može dobiti ni uporabnu dozvolu. Većina zgrada, kuća i stanova u Hrvatskoj pripada C energetskom razredu.

 

Energetski certifikat – zašto je potreban?

Izrada energetskog certifikata može se promatrati i sa stajališta stručne analize i utvrđivanja potencijala energetske učinkovitosti kojom bi se pokrenuli konkretni projekti energetskih obnova zgrada.

Od 1. srpnja 2013. godine vlasnik zgrade ili njezina posebnog dijela dužan je imati energetski certifikat ukoliko je želi prodati. Isto tako, kupac zgrade ili njezinog posebnog dijela ima pravo uvida u energetski certifikat.

Što kada je riječ o zgradi izgrađenoj nakon 2010. godine?

Nakon što je nova zgrada sagrađena, izdaje se energetski certifikat, i to prije puštanja u pogon i izdavanja uporabne dozvole. U energetskom certifikatu nove zgrade sadržane su preporuke za njeno korištenje, koje su vezane uz ispunjenje bitnog zahtjeva uštede energije i toplinske zaštite te ispunjenje energetskih svojstava zgrade.

.

Provođenje energetskog certificiranja zgrada?

Energetski certifikat pruža informacije vlasnicima i korisnicima zgrada o energetskom svojstvu zgrade ili njezine samostalne uporabne cjeline te uspoređuje zgrade u odnosu na njihova energetska svojstva, učinkovitost njihovih energetskih sustava, kvalitetu i svojstva ovojnice zgrade. izrada energetskog certifikata

 

Energetski certifikati – izrada

Energetski pregled provode i energetske certifikate izdaju za to ovlaštene osobe čiji registar možete pronaći na web stranicama nadležnog ministarstva www.mgipu.hr. Tri stručne i ovlaštene osobe sudjeluju u  pregledu, i to arhitektonske/građevinske, strojarske i elektrotehničke struke.

Što sve trebate prikupiti od dokumentacije?

Uz podatke, tehničku dokumentaciju i ostalih uvjeta za neometan rad, vlasnik ili investitor zgrade mora posjedovati arhitektonski snimak postojeće zgrade koja podliježe energetskom pregledu i certificiranju.

Rokovi do kojih zgrade moraju imati energetski certifikat?

Prije negoli budu puštene u pogon, odnosno uporabu, nove zgrade trebaju posjedovati energetski certifikat, izrađen po Pravilniku o energetskim pregledima građevina i energetskom certificiranju zgrada.

Za zgrade ili njihove samostalne uporabne jedinice  koje su u procesu prodaje potrebno je posjedovati važeći energetski certifikat koji je predan na uvid kupcu prije sklapanja ugovora o prodaji od 1. srpnja 2013. godine.

Ukoliko je riječ o pojedinačnim samostalnim uporabnim cjelinama zgrada koje se iznajmljuju, daju na leasing ili u zakup, one moraju imati važeći energetski certifikat koji je dostupan na uvid najmoprimcu ili zakupcu prije sklapanja ugovora o iznajmljivanju, leasingu ili zakupu od 1. siječnja 2016. godine.

Što je energetski razred zgrade?

Indikator energetskih svojstava zgrade naziva se energetskim razredom zgrade te se označava od A+ (najučinkovitije) do G (najneučinkovitije).

Što je energetski pregled?

Postupak koji se provodi u svrhu analize energetskog stanja i utvrđivanja mogućih mjera za povećanje energetske učinkovitosti u postojećim zgradama. Naziva se energetskim pregledom. Isti se obavezno provodi za postojeće zgrade kojima je nužno energetsko certificiranje.

Subvencije za izradu energetskih certifikata

Postoje određeni fondovi koji potiču energetsku učinkovitost te daju financijsku potporu, poput Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, do čijih se sredstava dolazi putem javnih natječaja.

 

Visine kazni ukoliko se ne pribavi  energetski certifikat zgrade koja se prodaje

Novčane kazne kreću se u visini od 20.000 do 100.000 kuna. Fizička osoba u svojstvu vlasnika kažnjava se sa 10.000 kuna; ukoliko isti ne osigura energetski certifikat, može biti prijavljen Državnom inspektoratu od strane kupca.

 

Cijene energetskog certifikata – tko ih definira i kolike su?

Nužno je provesti energetski pregled kako bi se izradio energetski certifikat; u nadležnom ministarstvu definirane su cijene usluga: za zgrade od 50 do 250 m² izrada energetskog certifikata iznosi do 4.750 kn (PDV uključen); za zgrade od 250 do 400 m² iznosi do 7.400 kn. Ukoliko je riječ o stanu u zgradi, izrada energetskog certifikata iznosi do 2.700 kuna.

 

Iznos kazne ukoliko se ne ishodi energetski certifikat prije početka korištenja zgrade?

25.000 kuna iznosi novčana kazna za pravne osobe, dok će se sa iznosom od 15.000 kuna kazniti vlasnik  građevine/fizička osoba za isti prekršaj.

Vrijednost dobivenog energetskog certifikata

Energetski certifikat  izdaje se na 10 godina. Ukoliko imate velike građevinske zahvate na svojoj zgradi sa energetskim poboljšanjima, može se zatražiti i ranije, ako očekujete da će certifikat biti višeg razreda.

Poboljšanje energetskog razreda za postojeće zgrade?

Izdavanjem energetskog certifikata obuhvaćen je i energetski pregled zgrade, uz prijedloge mjera za poboljšanje energetskih svojstava zgrade koje su ekonomski opravdane.

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply