Što nalaže Pravilnik o jednostavnim i drugim građevinama i radovima?

Pravilnik o jednostavnim i drugim građevinama

Pravilnik o jednostavnim i drugim građevinama i radovima, kojim se dozvoljava da se bez posjedovanja građevinske dozvole mogu graditi određene jednostavne građevine, garaže i pomoćni objekti, na snazi je od lipnja 2014. godine.

Nakon prvotnog pooštrenja u građevniskom sektoru uvođenjem procesa legalizacije kojom su svi vlasnici građevina za koje nisu posjedovali građevinsku dozvolu te su sagrađene bez poštivanja građevinskih propisa bili dužni legalizirati svoj objekt, zakonodavci su kroz Pravilnik o jednostavnim i drugim građevinama i radovima „oslobodili“ građevinski sektor od ishođenja papirologije, odnosno izdavanja građevinske dozvole.

Što konkretno to znači za sve koji su se odlučili na gradnju građevinskog objekta?

Vijest o smanjenju papirologije u bilo kojem području djelovanja uvijek je dočekana kao dobra, pa tako i u građevinskom sektoru. Ukoliko ste se odlučili na gradnju, prije njenoga početka više nije potreban posjet nadležnom uredu i podnošenje zahtjeva za izdavanje dozvole.

No, za određene građevine iz Pravilnika o jednostavnim i drugim građevinama i radovima i dalje je, unatoč činjenici da neZakon o gradnji

zahtjevaju posjedovanje građevinske dozvole, potrebno posjedovati glavni projekt. Što je tome razlog?

Pravilnik o jednostavnim i drugim građevinama i radovima, prema svojoj klasifikaciji, razdjeljuje objekte u dvije kategorije: one koje je moguće graditi bez građevinske dozvole i glavnog projekta te na one za koje je potreban glavni projekt.

Glavni projekt nije potreban za jednostavne građevine manje površine (primjer vrtne sjenice površine do 15m2), ali je nužan za vanjski bazen, ukopan, do 100 kvadrata.

Nakon što je jednostavna građevina, sa potrebnim glavnim projektom, završena, potreban je posjet gradskom Upravnom odjelu za provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje kako bi se podnio zahtjev za izdavanje uporabne dozvole te, točka na kraju, upis u katastarske knjige.

Investitor je, bez obzira na kategorizaciju i potrebne dozvole za građevinu, dužan pijaviti početak gradnje, koji se nalaže prema Zakonu o gradnji.

Be the first to comment

Leave a Reply