Država legalizira nelegalnu gradnju

Država legalizira nelegalnu gradnju

Država će i dalje morati kazneno goniti one koji nelegalno izgrade neki objekt i one koji svoj već izgrađen objekt nisu stigli legalizirati, ako se zakon ne promijeni.

U Hrvatskoj postoji oko 250 tisuća slučaja bespravne gradnje, a država će legalizacijom istog na određen način dati priliku za amnestiju onima koji čine bespravnu gradnju. Tako će jedni legalizirati svoju bespravnu gradnju, a drugi će zbog toga morati na sud. Nekime bi se moglo suditi i za kazneno djelo bespravne gradnje, a državni službenici tom istom odobravaju legalizaciju kuće.

U prošloj godini je za kazneno djelo nelegalne gradnje optuženo 150 ljudi (prema podacima državnog odvjetništva), to je oko 0,1 % onih koji u nelegalno gradili svoje objekte. od 90 osuđujućih presuda, 39 je kažnjeno novčanom kaznom, dvoje je dobilo sudske opomene, a 49 je kažnjeno s uvjetnom zatvorskom kaznom. To zapravo znači da nijedna osoba u prošloj godini nije kažnjena zatvorskom kaznom zbog počinjenog zločina bespravne gradnje.

U 17 presuda uložili žalbe (prema podacima iz DORH-a), to znači da bi se neki građani mogli ove jeseni naći u situaciji da sud usvoji žalbu DORH-a i da ga se kazni novčano, uvjetnom kaznom ili kaznom zatvora, a opet s druge strane da država legalizira nelegalan objekt.

U kaznenom zakonu postoji lakši i teži oblik nelegalne gradnje. Svaka gradnja “bez potrebne građevinske dozvole ili protivno propisima ili odlukama nadležnih državnih tijela” kažnjiva zatvorskom ili novčanom kaznom. Novčana kazna se proteže do 300 dnevnih dohodaka osobe koja je ilegalan gradila. Ako je riječ o građaninu bez primanja, sud određuje visinu dohotka prema imovini ili uzima prosječan osobni dnevni dohodak u zemlji kojeg utvrđuje vrhovni sud. Taj dohodak bi dakle iznosio oko 178 kuna, što znači da bi počinitelj s prosječnom kaznom bio kažnjen s 1780 kuna pa do 53.400 kuna.

Ako je bespravni objekt građen u području s kulturnopovijesnom cjelinom, kulturnim dobrom ili zaštićenom prirodnom vrijednosti ili čak područje od posebnog interesa za državu, zakon tada propisuje samo kaznu zatvora od šest mjeseci do pet godina. Gradnja u parkovima prirode, šumskom području, pomorskom dobru ili zaštićeno obalnom pojasu od 70 metara izvan naselja bi se kažnjavala zatvorskom kaznom.